O mně

Moje fotka
„Na počátku byl Bad Boy, pes, jenž mrknul na svého páníčka válejícího se na gauči u televize. Ten dojat prosebným výrazem čtyřnohého tvora, vypnul rozkoukané můví a jal se ho venčit.“ Takto legendárně začíná historie běžecké sekce Bad Boy Teamu :-) Tenhle blog je i o bězích bez psů, za všemi dosaženými cíli v závodech jsou ale oni, mí sparing partneři Bady (Bad Boy) a Berry věrně mě doprovázející při výletech a tréninkových kilometrech, často v počasí, že bys psa ven nevyhnal.

úterý 17. května 2016

Jak jsme s mizery prohnali beránka na canicrossu v Říčanech


Den před závodem

„Berry, neflákej se!“ „Super, to je ono!“ „Co zas děláš? Jdi vpřed!“ Vracíme se domů z hodinového výběhu. Mě bolí hlasivky, Bady zažívá po odepnutí z rozdvojky stav bez tíže, zbavil se závaží. Zevl nám dal dnes oběma zabrat. Zítra to bude parádní ostuda.


Závod (26. března 2016)

Před pár minutami očichávali každý trs trávy, bez zájmu o okolí rejdili čumáky sem, tam. Teď sedí proti sobě a štěkají. Bady, Berry, dva salašníci, co sem přijeli prohnat a chytit beránka, a s nimi desítky dalších psů. Hecují to! Jako chorál těsně před bitvou nese se pláckem na okraji Říčan jejich dokonale sladěná melodie. S nevěřícím výrazem sleduji tu neskutečnou a naprosto bezprostřední atmosféru. Rivalita vyplavující endorfiny, tok čisté radosti, jenž se nikdo z lidí neodváží přerušit. Canicrossový závod Hon na beránka pro náš tým právě začíná.

S odstupy patnácti vteřin doslova vlítávají na čtyřkilometrovou trasu psovodi. Pája mezi nimi. Srdcař Bady táhne už od startu, přání paničky mu je motorem. Berry smutně kouká, chce tam být s nimi, chce se na těch zabahněných cestách rvát po boku svého táty o umístění, musí ale počkat! Nervózně sleduji časomíru. První týmy se vrací. Koukám do dáli. Támhle jsou! Čip v cílové bráně. 20 minut 21 vteřin! Udýchané je vítáme.



Pája s Badym na trase Beránka, foto diváci u trasy


O hodinu později se ve štrůdlu další várky závodníků suneme ke startovní čáře já s Berrym. Parťák nahodil neutrální výraz, ten, co má na několika fotkách, kde mu ještě není ani rok. Lidé je tenkrát komentovali přívlastky „naštvané“ nebo „drsné štěňátko“. Těžko říct, co se mu honí v jeho malé hlavě za velké myšlenky. Oproti Badymu je osobností s vlastními nezlomnými názory. Co nechce on, to se dělat nebude. Má bleskové rozhodovací schopnosti napojené přímo na centrum nálad. Bez jediného varování dokáže zastavit v prudkém seběhu, z pádící rychlosti na nulu během dvaceti centimetrů, i kdyby si měl poškrábat tlapky. Najednou ho prostě napadne, že by chtěl dělat něco úplně jiného. Mohu jen tajně doufat, že dnes to bude běh.

Začátek vypadá trochu krkolomně, Berry to stačí příliš stranou, ale rychle se srovnává a sviští vpřed. Nestačím se divit. Táhne, a přesto, že patří v kategorii psů nad 15 kg mezi menší, jeho tah znatelně cítím. Podél plotu se dostáváme do lesa a v mírném stoupání předbíháme tým, který startoval před námi. Další chytáme záhy. To už se blíží offroad úsek, kde to bude Berryho zaručeně bavit, vždyť popadané větve, klestí a všelijaké další přírodní překážky má při našich společných procházkách nejradši. Drtíme tuto část vedoucí mimo cesty bez výrazného zpomalení a dostáváme se k sešupu k potoku.

„Pozóóóór!“ křičím na svého parťáka v ostré pravotočivé zatáčce pod svahem. Ten si s vysmátým výrazem vychutnává další offroad vložku, tentokrát však neoficiální. Vyletěl skrz nataženou pásku z trasy rovnou do křoví. Karambol, jenž by kdekoho rozhodil, dodává tomuhle šílenci psychickou vzpruhu. Vylézá zpět, oklepává se (touhle metodou léčí úplně všechno) a valíme dál.    

Cesty začínají být táhlé. Vůbec si nedokáži představit, kolik nám zbývá do cíle. Škoda, že jsem si trasu před startem neprošel, mohl bych nyní lépe pracovat s tempem. Canicross se má ale běžet na doraz a vzhledem k tomu, že sotva dýchám, běžím asi dobře :-) Zato Berry lehce upadá do spořícího módu. Nevím, co s ním. Na slovní povzbuzování nemám v anaerobním pásmu dostatek kyslíku. Naštěstí to za mě vyřeší u trasy sedící fotograf a okolo něj stojících několik diváků. „Aha, tohle asi nebude trénink, ale nějaké vzrůšo.“ Stačí letmý pohled parťáka na publikum a letím v tahu po známém úseku kopírujícím úvodních pět set metrů závodu k cíli.



Cílová brána závodu, foto Roman Franěk


Ještě chvilku vydržet bolest. Od čipové brány k nám již doléhá parádní atmosféra, kterou zde pořádající Nučická smečka dokázala vytvořit. Pro mě i Berryho vzpruha. Dolujeme ze sebe poslední zbytky energie k nasazení úsměvů :-) 17 minut a 1 vteřina, kousek za polovinou, daleko za prvním, ale naplněni radostí ze společného intenzivního zážitku.


A jede se domů


Auto uhání krajinou východního okraje Prahy. Pája nás veze domů. Kluci spokojeně spí na zadní sedačce stočení do klubíček a já v předu přemýšlím, kde sehnat kompars diváků a fotografů, aby Berryho bavilo i tréninkové běhání. Za okny je jaro, zítra budou Velikonoce. Sluncem ozářená pole křižují zajíci, ale ani jeden beránek.


Odkaz na výsledky: STOPNITO

Odkaz na stránky organizátorů: NUČICKÁ SMEČKA

Odkaz na reportáž Terezy Dvořáčkové: Říčanský beránek prověřil formu hned na začátku sezóny



Ilustrační týmové foto 


Ilustrační týmové foto 


Ilustrační týmové foto 

Žádné komentáře:

Okomentovat